ביצוע כל בדיקות מערכות כיבוי אש
בדיקת מערכות אש תקופתית הינה דרישה בחוק החיונית לשמירה על בטיחות המבנה והעובדים. מערכות כיבוי שאינן מתוחזקות כראוי עלולות שלא לפעול ברגע האמת, מה שמסכן חיים וגורם לנזק כבד לרכוש, כך שהבדיקות השוטפות מתבצעות על פי תקנים מחמירים ומוודאות שהציוד פועל כנדרש.
אנו במעבדות איזוטסט מבצעים את כלל הבדיקות למערכות כיבוי אש הנדרשות על פי נציבות הכבאות הארצית, באופן מקצועי ויסודי. להלן פירוט של הדרישות לכל מערכת:
- מערכות גילוי אש ע"פ תקן 1220 חלק 3 (גלאים +רכזת)
- גלאים עצמאים- תקן 1220 חלק 5
- מערכות כיבוי אש בגז- תקן 1597
- מערכות כיבוי אש בארוסול – תקן 5102
- דלתות אש ת"י 1212
- גלגלונים לפי ת"י 2206
- צנרת כיבוי אש ת"י 1205
- תגובות בשריפה – 921
- בדיקת הפרדות אש- 931 לפי ת"י 2174
- אינטגרציה
- זיהוי מוצרי חשמל
- אופיין רשת מים לפי NFPA13 ובהתאם לת"י 1596
- מערכת מתזים ת"י 1596
1. מערכות גילוי אש ע"פ תקן 1220 חלק 3 (גלאים + רכזת)
מערכת גילוי אש מהווה את קו ההגנה הראשון בהתמודדות עם שריפות. על פי תקן 1220 חלק 3, התקנת מערכת גילוי אש כוללת התקנת גלאי עשן, חום או גז מתאימים בכל מבנה בהתאם לייעודו ולסיכון הקיים בו. בנוסף הרכזת אחראית על איסוף המידע מהגלאים והשמעת אזעקה בעת גילוי עשן או חום חריג.
כמו כן, בעת בדיקת מערכת גילוי אש יש לוודא שהגלאים פועלים כראוי, שהרכזת מגיבה בזמן אמת ושאין כשלים ברכיבי המערכת.
2. גלאים עצמאיים – תקן 1220 חלק 5
גלאים עצמאיים משמשים בעיקר במבנים פרטיים ומקומות שאינם מחייבים מערכת גילוי מרכזית. התקן קובע שהם חייבים להיות נגישים, בעלי אספקת חשמל תקינה (סוללה או חיבור קבוע) ויכולת התרעה קולית חזקה.
בדיקת גלאים כוללת בדיקת תקינות החיישנים, ניקוי האבק, בדיקת חיי הסוללה והפעלת התרעה ידנית לבדיקת הפעולה.
3. מערכות כיבוי אש בגז – תקן 1597
התקנת מערכות כיבוי אש כוללת לא אחת מערכות כיבוי אש בגז, הפועלות באמצעות שחרור גזים מיוחדים (כגון CO2, FM200 או NOVEC 1230) לכיבוי שריפות ללא פגיעה בציוד אלקטרוני או במערכות חשמליות.
על פי תקן 1597, בדיקת מערכת כיבוי צריכה לכלול בדיקת תקינות מכלי הגז, וידוא שאין דליפות, וכן בדיקת הלחץ ומנגנוני השחרור האוטומטיים. בדיקות תקופתיות מבטיחות שהמערכת תפעל כראוי ברגע האמת.

4. מערכות כיבוי אש בארוסול – תקן 5102
כיבוי באמצעות ארוסול משמש לכיבוי שריפות בחללים סגורים. החומר מופעל אוטומטית עם גילוי אש ומתפזר במהירות לכיבוי הלהבות. בדיקת מערכת כיבוי אש בארוסול כוללות וידוא תקינות המכלים, בדיקת אמצעי ההפעלה ותפקוד מערכות ההפצה.
5. דלתות אש – תקן 1212
דלתות אש נועדו למנוע התפשטות האש בין אזורים שונים במבנה. הן חייבות לעמוד בדרישות התקן 1212, הכוללות עמידות בחום למשך זמן מוגדר. בדיקת ציוד כיבוי אש של דלתות אש כולל בדיקת תקינות הצירים, מנגנון הסגירה האוטומטי ושלמות האיטום.
6. גלגלונים – תקן 2206
גלגלון כיבוי אש הוא רכיב חובה במבנים רבים והוא מיועד לשימוש מהיר בכיבוי שריפות. על פי תקן 2206, יש לבדוק תקינות הצינור, לחץ המים ויכולת הפריסה המהירה. בנוסף, יש לוודא כי הגלגלון ממוקם במיקום נגיש, מחובר היטב למערכת המים ואינו חסום על ידי חפצים. הבדיקות כוללות גם בדיקת שסתומי ההפעלה, שלמות החומר ממנו עשוי הצינור ויכולת ההתמודדות עם טמפרטורות קיצוניות, על מנת להבטיח פעולה מיידית ויעילה בשעת חירום.
7. צנרת כיבוי אש – תקן 1205
צנרת כיבוי האש חייבת להיות עמידה ללחצים גבוהים ולתנאים קשים. בדיקות התקן 1205 כוללות בדיקת לחץ, איתור דליפות, וידוא חיבורים תקינים והחלפת צינורות בלויים.
כמו כן, נבדקת עמידות הצנרת בפני קורוזיה, שחיקה ופגיעות מכניות, לצד בדיקת זרימה תקינה ומניעת סתימות. הצנרת צריכה לעמוד בדרישות התקן לגבי חומרים, עובי דופן ושיטת התקנה כדי להבטיח אספקת מים אמינה בעת חירום ולמנוע כשלים מסכני חיים.
8. תגובות בשריפה – תקן 921
תקן 921 מגדיר את אופן ההתנהגות של חומרים שונים בשריפה. בדיקות תקופתיות של תקן זה כוללות ניתוח התגובה של חומרים בשימוש במבנה, וידוא תקינות חומרי מעכבי בעירה והערכת הסיכונים בהתאם לשימוש בחומרים דליקים.
כמו כן, הבדיקות בוחנות את קצב הבעירה, פליטת עשן ורעלים, עמידות החומר בחום גבוה והשפעתו על התפשטות האש. בנוסף נבדקת תאימות החומרים לתקנים מחמירים, והמלצות ניתנות
על ידי החלפת חומרים דליקים באלטרנטיבות עמידות יותר.
9. בדיקת הפרדות אש – תקן 931 ות"י 2174
מערכות הפרדות אש, כמו קירות אש ואלמנטים מונעי התפשטות שריפה, חייבות להיבדק בהתאם לתקן 931 ות"י 2174. בדיקות הפרדת אש כוללות איתור סדקים, בדיקת שלמות חומרי הבידוד ומצב האיטום במעברי כבלים וצנרת.

10. אינטגרציה בין מערכות
תיאום בין מערכות גילוי וכיבוי הוא קריטי לפעולה תקינה בשעת חירום. מערכות גילוי האש חייבות להפעיל אוטומטית את אמצעי הכיבוי כמו ספרינקלרים, דלתות אש ומערכות שחרור עשן. בדיקות אינטגרציה בין מערכות כוללות בדיקות סימולציה לזיהוי תקלות פוטנציאליות.
11. זיהוי מוצרי חשמל
מערכות גילוי וכיבוי חייבות להתחשב במוצרי חשמל ולהתאים את שיטת הכיבוי בהתאם.
בדיקות זיהוי של מוצרי חשמל כוללות זיהוי ציוד רגיש כגון מערכות מחשוב, ארונות חשמל ומתקנים אלקטרוניים חיוניים, לצד בחירת חומרי כיבוי מתאימים כמו גזים שאינם מוליכי חשמל (CO2, FM-200) ומניעת פגיעה ברכיבים אלקטרוניים קריטיים.
כמו כן, יש לוודא שהמערכת אינה גורמת לנזק משני, כמו הצפה במים או קורוזיה, שעלולים להשבית את המערכות החיוניות במבנה.
12. אופיין רשת מים לפי NFPA13 ובהתאם לת"י 1596
בדיקות אופיין רשת המים מבוצעות על מנת לוודא שלחץ הזרימה מספיק להפעלת המתזים וכל אמצעי הכיבוי. תקן NFPA13 קובע את רמות הלחץ המינימליות הדרושות בהתאם למבנה ולרמת הסיכון.
הבדיקות של אופיין רשת המים כוללות מדידת לחץ סטטי ודינמי, בדיקת קצב הזרימה והערכת תקינות משאבות כיבוי האש. כמו כן, נבדקת התאמת קוטר הצנרת ויכולת המערכת לספק מים בכמות מספקת לכל אזורי המבנה בעת חירום, ללא ירידה משמעותית בלחץ.
13. מערכת מתזים – תקן 159613. מערכת מתזים – תקן 1596
מערכות ספרינקלרים הן קו ההגנה החשוב ביותר במניעת התפשטות שריפות. בדיקות של מערכות מתזים חייבות לכלול בדיקת לחץ מים, הפעלת מתזים לבדיקת פיזור תקין, איתור חסימות ודליפות, וכן וידוא תקינות שסתומים ובקרת הזרימה.
ביצוע כל בדיקה נדרשת למערכות גילוי וכיבוי אש
מערכות גילוי וכיבוי אש מצילות חיים, ולכן בדיקות שוטפות בהתאם לתקנים הן הכרחיות. על ידי הקפדה על תחזוקה תקינה ובדיקות תקופתיות ניתן למנוע כשלים מסכני חיים ולהבטיח שהמערכות יתפקדו כראוי בזמן חירום.
במעבדות איזוטסט תוכלו לבצע כל בדיקה נדרשת מרשות כבאות הארצית למערכות וציוד גילוי וכיבוי אש. הבדיקות מבוצעות בהתאם לדרישות התקן באופן מקצועי, מדויק ויעיל.במעבדות איזוטסט תוכלו לבצע כל בדיקה נדרשת מרשות כבאות הארצית למערכות וציוד גילוי וכיבוי אש. הבדיקות מבוצעות בהתאם לדרישות התקן באופן מקצועי, מדויק ויעיל.
