Skip links

בדיקת קרקע ואספלט

בניית בניין או כל מבנה אחר הוא תהליך מורכב הדורש תכנון והערכה מדוקדקים. אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך זה הוא בדיקת קרקע, המסייעת לקבוע את התאמת הקרקע לבנייה. בדיקות קרקע יכולות לספק מידע רב ערך על הרכב, יציבות וחוזק של הקרקע, כמו גם יכולתה לתמוך במבנים. מידע זה יכול לשמש לקבלת החלטות על עיצוב, סוגי יסוד ושיטות בנייה שיבטיחו פרויקט בטוח ומוצלח. כמו כן, עבור פרויקטים של פיתוח תשתיות מבצעים גם בדיקות אספלט.

אילו סוגי בדיקות קרקע קיימות?

בדיקות קרקע לבנייה כוללות מגוון רחב של בדיקות שדה ומעבדה, הנערכות בהתאם לתקנים מחמירים. הבדיקות מספקות מידע מקיף על תכונות הקרקע והאגרגטים, ומאפשרות לתכנן ולבצע פרויקטי בנייה בצורה בטוחה ויעילה. באמצעות הבדיקות ניתן להבטיח עמידה בדרישות התקן ולמנוע בעיות מבניות ונזקים עתידיים.

להלן פירוט סוגי הבדיקות העיקריים:

  • בדיקות שדה- צפיפות/רטיבות באמצעות מד גרעיני, וכן בדיקת צפיפות קרקע באמצעות חרוט חול/גליל מוחדר.
  • בדיקות מעבדה– משקל יחסי של קרקע, צפיפות אגרגט דק (בלתי פלסטי), תכולת דקים בקרקע ובאגרגטים, אינדקס פחיסות ומאורכות אגרגטים, שיעור התנגדות לשחיקה של אגרגטים (לוס אנג'לס), גריסות בריטית של אגרגטים, שווה ערך חול, תפיחה חופשית, דירוג אגרגטים, גבולות סומך, צפיפות מקסימאלית (100%), בדיקת cbr – מנת תסבולת קליפורנית, קביעת אחוז המים בקרקע ובסלע.

אילו סוגי בדיקות אספלט קיימות?

בדיקות אספלט כוללות בדיקות של קביעת הרכב תערובת אספלט (מיצוי קר). וכן צפיפות מדגמי אספלט, קביעת עובי מדגמי אספלט, יציבות נזילות תערובת אספלט בשיטת מרשל, קביעת אחוז חלל בתערובת אספלטית, צפיפות מקסימאלית תיאורטית, התאמה לדרישת נתיבי ישראל לתכן תערובת אספלטית, יציבות משתיירת, קידוח והוצאת גלילי אספלט.

פירוט סוגי בדיקות שדה

בדיקות קרקע שדה הינן בדיקות המבוצעות בשטח וכוללות:

  • צפיפות/רטיבות באמצעות מד גרעיני- בדיקות שדה עם מד גרעיני לצורך בדיקת הידוק קרקע ותכולת הרטיבות בה באמצעות קרני גמא וניוטרונים. מטרת הבדיקה  לוודא שהקרקע עומדת בדרישות הצפיפות והרטיבות הנדרשות להבטחת יציבות המבנה.
  • בדיקת צפיפות קרקע באמצעות חרוט חול/גליל מוחדר( בדיקת שלבי)- בדיקת שדה במהלכה יוצרים חור בקרקע וממלאים אותו בחול כדי למדוד את נפח הקרקע שהוסרה. בבדיקה זו מוחדר גליל לקרקע ומבוצעת מדידת ההתנגדות להחדרה. מטרת הבדיקה לקבוע את צפיפות הקרקע בשטח ולהעריך את יציבותה.

פירוט סוגי בדיקות מעבדה

מרבית בדיקות הקרקע מבוצעות במעבדה והן כוללות בין היתר:

  • משקל יחסי של קרקע– בדיקות מעבדה עם מדידת המשקל היחסי של הקרקע במטרה לקבוע את הרכב החומרים בה, לזהות את סוג הקרקע ולהבין את תכונותיה המכאניות.
  • צפיפות אגרגט דק (בלתי פלסטי)- בדיקת צפיפות קרקע של אגרגטים דקים. מטרת הבדיקה לוודא שהאגרגטים עומדים בדרישות הצפיפות הנדרשות.
  • תכולת דקים בקרקע ובאגרגטים-  מדידה של כמות החלקיקים הדקים בקרקע ובאגרגטים. מטרת הבדיקה להבטיח שהקרקע והאגרגטים עומדים בדרישות התקן.
  • אינדקס פחיסות ומאורכות אגרגטים- מדידה גיאומטרית הכוללת מדידת פחיסות ומאורכות של אגרגטים. מטרת הבדיקה להבטיח שהאגרגטים בעלי צורה מתאימה לשימוש בבנייה.
  • שיעור התנגדות לשחיקה של אגרגטים (לוס אנג'לס) – בדיקה לשחיקת האגרגטים באמצעות מכונת לוס אנג'לס. מטרת הבדיקה להעריך את עמידות האגרגטים לשחיקה ולהבטיח שימוש בחומרים עמידים.
  • גריסות בריטית של אגרגטים- מדידת ההתנגדות של אגרגטים לגריסה, כאשר מטרת הבדיקה היא לקבוע את עמידות האגרגטים בלחצים גבוהים.
  • שווה ערך חול- מדידת היחס בין החלקיקים הדקים לחול בקרקע, כאשר מטרת בדיקה זו היא להבטיח שהקרקע מתאימה לשימוש בדרכים ובבנייה.
  • תפיחה חופשית-מדידת יכולת הקרקע לתפוח ולהתכווץ, בכדי להעריך את השינויים בנפח הקרקע ולהבטיח יציבות מבנית.
  • דירוג אגרגטים- בדיקת דירוג לקביעת ההתפלגות הגרנולומטרית של האגרגטים, במטרה להבטיח שהאגרגטים מתאימים לדרישות המפרט.
  • גבולות סומך- קביעת גבולות הפלסטיות והנזילות של הקרקע, במטרה להעריך את התכונות הפיזיקליות של הקרקע.
  • צפיפות מקסימאלית (100%)- קביעת הצפיפות המקסימלית ברטיבות אופטימלית של הקרקע במעבדה, כך שניתן לוודא שהקרקע מגיעה לצפיפות הנדרשת לשימוש בבנייה.
  • בדיקת cbr מנת תסבולת קליפורנית-  מדידת תסבולת הקרקע ללחץ בכדי להעריך את יכולת הקרקע לתמוך בעומסים.
  • קביעת אחוז המים בקרקע ובסלע- מדידת לחות לקביעת אחוז המים בקרקע ובסלע באמצעות ייבוש דגימות. הבדיקה מבטיחה את עמידת הקרקע והסלעים בדרישות הלחות.
בדיקת קרקע

בדיקות אספלט

בדיקות אספלט נועדו לקביעת הרכב תערובת אספלט, עם קביעת הרכב החומרים בתערובת במטרה לוודא שהאספלט עומד בדרישות התכן. יש מגוון בדיקות אספלט, ביניהן:

  • יציבות נזילות תערובת אספלט בשיטת מרשל- בדיקת יציבות ונזילות האספלט, בכדי להבטיח שהאספלט יציב ואינו נוזל.
  • קביעת אחוז חלל בתערובת אספלטית- קביעת אחוז החללים בתערובת האספלט, וכך להבטיח שהאספלט עומד בדרישות החללים.
  • צפיפות מקסימאלית תיאורטית- קביעת הצפיפות המקסימאלית התיאורטית של האספלט וכך להבטיח שהאספלט מגיע לצפיפות הנדרשת.
  • התאמה לדרישת נתיבי ישראל לתכן תערובת אספלטית- בדיקה שהאספלט עומד בדרישות נתיבי ישראל וכך להבטיח שהתערובת מתאימה לשימוש בדרכים.
  • יציבות משתיירת- בדיקת יציבות האספלט לאחר שימוש ממושך, המאפשרת להעריך את העמידות של האספלט לאורך זמן.
  • קידוח והוצאת גלילי אספלט- קידוח והוצאת גלילי אספלט לבדיקות מעבדה, מה שמאפשר לבדוק את איכות האספלט באתר ולוודא עמידה בדרישות.
  • צפיפות מדגמי אספלט- מדידת הצפיפות של דגמי אספלט, הבודקת את עמידות האספלט בדרישות צפיפות.
  • קביעת עובי מדגמי אספלט- מדידת עובי דגמי אספלט, במטרה לוודא שהאספלט עומד בדרישות העובי.

למה חשוב לבצע בדיקות קרקע לפני בניה?

בדיקת קרקע או סקרי קרקע היא שלב חשוב לפני כל פרויקט בנייה. בדיקת קרקע לפני בנייה עוזרת לקבוע את ההרכב והיציבות של הקרקע, אשר יכולה להיות לה השפעה ניכרת על תוצאות הבנייה.

כמו כן, בדיקת קרקע לפני בנייה יכולה לסייע בזיהוי סכנות פוטנציאליות ולעזור למהנדסים לתכנן יסודות מתאימים לסוגים שונים של מבנים. על ידי ביצוע בדיקות קרקע, חברות הבנייה יכולות לחסוך זמן וכסף על ידי הימנעות מטעויות יקרות עקב תנאי קרקע גרועים.

ממה מושפעת צפיפות הקרקע?

צפיפות הקרקע מושפעת מכמות החומר האורגני הקיים, סוג הקרקע וכמות המים הקיימת. בנוסף, לאקלים ולשימוש בקרקע יכולים להיות גם השפעה על צפיפות הקרקע.

איך עושים בדיקות קרקע לפני בניה?

לפני שמתחילים בפרויקט בנייה, חשוב להעריך את מצב הקרקע. בדיקות קרקע לבנייה יכולות לעזור להבטיח שהפרויקט נבנה על בסיס יציב ובטוח. כמו כן, בדיקת קרקע לבניה משמשות למדידת תכונות הקרקע כגון הרכבה, מבנה וחוזקה. בהמשך ניתן להשתמש במידע זה כדי לקבוע אם הקרקע מתאימה לבנייה או אם יש לנקוט באמצעים נוספים לפני תחילת הבנייה.

מי מבצע בדיקות קרקע?

בדיקות קרקע מבוצעות בכל פרויקט על פי הנחיות של יועץ קרקעות, כאשר מגוון הבדיקות משתנה בהתאם לפרוגרמה ולדרישות.

מתמחים בבדיקות קרקע ואספלט

מעבדות איזוטסט מציעה מגוון רחב של בדיקות בתחום הקרקע והסלילה. בדיקות אלה הינן בגדר חובה בפרויקטים הכוללים בניית תשתיות כגון סלילת כבישים הקמת גשרים ועוד. הבדיקות מתבצעות תחת הסמכה מטעם הרשות להסמכת מעבדות.

יש לציין כי אנו גובים על בדיקת קרקע לפני בניה מחיר הוגן וכדאי.

לפרטים נוספים

בכדי לדעת עוד על בדיקת קרקע ואספלט עומדות בפניכם האפשרויות הבאות:

לחץ כאן לקבלת הצעת מחיר >>

הזמן סוכן לקבלת הצעה בביתך

התקשר לקבל הצעה מיידית. 1700-502-200

שלח תכנית וקבל הצעה במייל

לקוח מעבדות? להזמנת בדיקה לחץ כאן!